Kilis Neyi Meşhur? Ne Yenir?

Kilis, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan, küçük bir şehirdir. Şehir, Gaziantep’ten, Halep’ten ve Şam’dan etkilenen, zengin ve farklı kültürlere sahip bir mutfak kültürüne sahiptir. Nüfusu yaklaşık 150.000 kişidir.

Kilis Mutfağı ve Yemekleri

Kilis mutfağı, kebapları ile ünlüdür. Özellikle kuzu etinden yapılan kebapları, döneri ve şiş kebabı ile damaklarda iz bırakır. Aynı zamanda içli köfte adı verilen baharatlı bulgur topları, burma baklava, sac kavurma, fıstıklı kebap ve sokak lezzeti olarak tüketilen lahmacun da Kilis mutfağından çıkmış lezzetlerdir. Kilis mutfağında kullanılan baharatlar ve yöresel malzemeler yemeğin lezzetini arttırır.

İçli köfte, baharatlı bir bulgur harcı içerisine ceviz, kıyma, kuş üzümü gibi çeşitli malzemelerin eklenmesiyle hazırlanır ve kızartılarak servis edilir. Burma baklava, kat kat açılan baklava yufkalarına ceviz ya da fıstık batırılarak yapılan tatlı bir lezzettir. Sac kavurma, kuzu etinin sacda doğranmasıyla yapılan bir yemektir ve ekşi pilav ile servis edilir. Fıstıklı kebap ise, tavuk ya da kuzu etinin tereyağı ve fıstık ile pişirilerek hazırlanır.

Lahmacun, Kilis’in en ünlü sokak lezzetleri arasında yer alır. İnce hamurun üzerine, kıyma, soğan, domates ve baharat karışımı ile hazırlanan bir tür Türk pizzasıdır. Kilis mutfağında tatlı olarak, özellikle burma baklava yanında Antep fıstığı tüketilir.

İçli Köfte

İçli köfte, Türkiye’nin birçok bölgesinde yapılan geleneksel bir lezzettir. Ancak Kilis mutfağındaki içli köfte, baharatlı bulgur harcı ve çeşitli malzemelerin bir araya gelmesiyle özel bir tat oluşturur. İnce bir hamurla sarılan içli köfteler, önce kızartılıp ardından buharda pişirilir. İçi ceviz, kuş üzümü veya kıyma gibi malzemelerle doldurulur. İçli köfte genellikle yanında nar ekşisi veya limon sosuyla servis edilir ve Kilis mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir.

Burma Baklava

Burma baklava, Türk mutfağına özgü bir tatlıdır. Tel tel açılan baklava yufkasına iç hazırlanır ve ceviz, fındık ya da fıstık batırılarak rulo şeklinde sarılır. Daha sonra ortadan ikiye kesilerek yağda kızartılır ve şerbetlendikten sonra servis edilir. Kilis mutfağındaki tatlılar arasında önemli bir yere sahip olan burma baklava, lezzetiyle dillere destan olmuştur.

Sac Kavurma

Sac kavurma, Kilis’in en sevilen yemeklerinden biridir. Kuzu eti, sacda doğranarak hazırlanır ve lezzetiyle misafirlerin beğenisini kazanır. Farklı sunum şekilleriyle servis edilebilir. Genellikle ekmek arası yenebilir veya ekşili pilav ile birlikte servis edilir. Sac kavurma, Kilis mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir ve ülke çapında ün yapmıştır.

Fıstıklı Kebap

Fıstıklı kebap, Kilis’in en meşhur yemeklerinden biridir. Tavuk ya da kuzu eti tereyağı ve öğütülmüş fıstık ile beraber pişirilerek servis edilir. Fıstıklı kebap, etin lezzeti ve fıstığın aroma ve tat katmasıyla harika bir uyum sağlar.

Genellikle beyaz et tercih edilir, fakat kırmızı etle de yapılabilir. Et önceden marine edildikten sonra, üzerine tereyağı eritilir ve kabuklarının soyulup öğütülmüş fıstık eklenir. Daha sonra közde pişirilerek servis edilir. Fıstıklı kebap, Kilis’in diğer kebap türlerinden farklı olarak, fıstığın eklenmesiyle kıvamı daha yumuşak ve aromalı olmaktadır. Ayrıca, yanında mutlaka taze pişmiş lavaş ekmek ve közlenmiş patlıcan ile servis edilir.

Lahmacun

Kilis’in en ünlü sokak lezzetleri arasında yer alan lahmacun, ince hamur üzerine kıyma, soğan, domates ve baharat karışımıyla hazırlanan bir tür Türk pizzasıdır. Lahmacun, özellikle Kilis’in Ayıntap ve Körtepe semtlerinde bulunan restoranlarda servis edilir. Genellikle yeşil soğan, domates, maydanoz ve limon ile servis edilir. Lahmacun tarihi, Türkiye’nin güneydoğu bölgesine dayanmaktadır ve tamamen Türk mutfağının özgün bir lezzeti olarak kabul edilmektedir.

Lahmacun, Kilis’in kültürüne ve mutfağına ait bir tat olduğu için, şehrin dışında tüketildiğinde bile, hazırlanma şekli ve malzemeleri tamamen farklı olabilmektedir. Kilis’te lahmacun, genellikle bir ara öğün olarak tüketilir ve yanında ayran içilir. Ayrıca, ev yapımı lahmacunlar da oldukça popülerdir ve Kilisli kadınlar tarafından sıklıkla hazırlanır.

  • Malzemeler:
  • – Yarım kg kıyma
  • – 1 adet orta boy soğan
  • – 2 adet domates
  • – 1 demet maydanoz
  • – 2 yemek kaşığı salça
  • – 1 çay kaşığı karabiber
  • – 1 çay kaşığı tuz
  • – Zeytinyağı
  • – Hamur (un, su, maya, tuz)

Kıyma, soğan, domates, maydanoz, salça, karabiber ve tuzu bir kaba koyun ve iyice karıştırın. Hamuru açın ve üzerine malzemeleri koyun. Lahmacunu fırında pişirin ve servis yapın. Afiyet olsun!

Kilis’e Özgü İçecekler

Kilis’te sıcak yaz günlerinde serinlemek için ayran ve limonata tüketimi oldukça yaygındır. Şalgam suyu da özellikle öğle yemeklerinde tercih edilen bir içecektir. Ayrıca Türk kahvesi de Kilis’te sıklıkla tüketilir. Kilis’in yakın şehirlerinden Gaziantep’ten gelen Antep fıstığı da bu bölgede sık tüketilen bir besindir.

Yorum yapın